[O1] brak oświetlenia w bagażniku, nie działa centralny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • devilzary
    Classic
    • 2012
    • 14

Zamieszczone przez Mickul
    Mój poprzedni plan, zdecydowanie popieram, działaj działaj
  • greglow
    Drive
    • 2011
    • 42

Witam
    Trapią mnie problemy z klapą bagażnika. Nie działa mi tu centralny zamek oraz oświetlenie.
    Sprawa wygląda następująco.
    Gdy klapa jest otwarta nie świeci czujnik na liczniku, nie zapalają się lampy. Wynika z tego że to czujnik-krańcówka(?) w zamku się zepsuł. Wchodzą do niego dwa kabelki z jednej wtyczki: brązowy oraz brązowo-czarny. Czy jeśli zewrę te dwa kabelki to coś się stanie? jak inaczej zasterować zamknięcie/otwarcie pokrywy?
    Co do centralnego: jeśli nie działa krańcówka w zamku to czy może być skutkiem że centralny w ogóle nie reaguje w klapie na otwieranie/zamykanie?

Komentarz

• sebu
      L&K
      • 2008
      • 1304
      • Octavia II (1Z3)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez greglow
      Wchodzą do niego dwa kabelki z jednej wtyczki: brązowy oraz brązowo-czarny. Czy jeśli zewrę te dwa kabelki to coś się stanie? jak inaczej zasterować zamknięcie/otwarcie pokrywy?
      nic się niestanie,ponieważ impuls do zamknięcia płynie jednym ,a do otwarcia płynie drugim,kabelkiem,więc raz będzie prąd na brązowym,a raz na brązowo-czarnym.
      Zamieszczone przez greglow
      Gdy klapa jest otwarta nie świeci czujnik na liczniku, nie zapalają się lampy. Wynika z tego że to czujnik-krańcówka(?) w zamku się zepsuł
      Bezpieczniki już sprawdzałeś :?:
      Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
      jak pomogłem to daj punkcik
      sprzęgło od G 60

Komentarz

• greglow
        Drive
        • 2011
        • 42

Dzięki za odp. Właśnie sprawdziłem bezpiecznik (nr 38) - jest ok. Wymontowałem właśnie zamek i go przeczyszczę choć widzę że działa - przełącznik cyka przy próbie zatrzaśnięcia.
        A ponawiający pytanie: da się zasterować ręcznie zamknięcie klapy (tak żeby pojawił się sygnał na liczniku).

Komentarz

• ulysse
          Rider
          • 2010
          • 496

W bagażniku po lewej stronie masz schowek.

Tam idą wiązki kabli do klapy, sprawdź je u mnie były zielone.

Druga sprawa to miernik w rękę i na tych kostkach sprawdzasz czy dochodzi sygnał.

Potrzebne będą dwie osoby albo długie kable do miernika

Trzecia opcja.. jak zdejmiesz pokrywę klapy bagażnika to sprawdź kostki połączeniowe. U mnie były schowane pod gąbką.

Komentarz

• greglow
            Drive
            • 2011
            • 42

[O1] [SOLVED]

Nie mogę już podejść do auta ale sprawdzę to. Czy jeśli zewrę kabelek brązowy bądź też brązowo-czarny z masą to uzyskam efekt sterowania - klapa zamknięta/otwarta?
            Jakie jest powiązanie centralnego zamka z tym zatrzaskiem?

No i pierwszy mały sukces. Mimo dobrego pierwszego wrażenia dopiero po pociągnięciu za kable w wiązce za lewą tylną lampą okazało się że dwa były totalnie zgnite. Trochę druciarstwa i już działa centralny zamek.

Może jeszcze dalej poszukam to znajdę przyczynę niedziałania wskaźnika zamknięcia drzwi.
            Dzięki za wskazówki

[ Dodano: Pią 10 Cze, 11 21:40 ]
            witam ponownie
            A więc jak poprzednio pisałem pozostał mi problem oświetlenia bagażnika i związany z nim (najprawdopodobniej) brak powiadomienia o otwarciu drzwi.
            Sprawdziłem dokładnie instalację el:
            1. Zamek - przełącznik działa - miernik pokazuje przerwę przy zamknięciu i piszczy przy otwarciu (kabelki brązowy i czarno-brązowy przy kostce)
            2. kostka w schowku za lampą z lewej strony sprawdzona - miernik wskazuje że jest połączenie między kabelkiem brązowo-czarnym we wtyczce do zamka oraz w kostce w schowku
            3. kabel brązowy - jest połączenie między wtyczką zamka i wtyczce powyżej (od centralnego zamka).

i tu mi się ślad urywa. Skoro jest kontakt w kostce za lampą więc zakładam że dalej też.
            Nie wiem co się dzieje z kabelkiem brązowym. Czy wychodzi on tylko z wtyczki zamka i wchodzi do wtyczki centralnego zamka. Gdzie go szukać dalej bo nie ma go w kostce za lampą.... Proszę o pomoc

[ Dodano: Sob 11 Cze, 11 22:06 ]
            no i sprawa załatwiona.Jak się okazało problem jednak leżał w kablu brązowo-czarnym. Ale nie w klapie nie w kostkach lecz... kabel wychodzący z kostki w lewym schowku był przecięty w okolicy nadkola! przecięte były też kable wychodzące inną wiązką zasilające oświetlenie bagażnika. Czyli w sumie 3 kable czarno brązowe. Oprócz tego że były przecięte to były też ślicznie zaślepione gumowym przeźroczystym kondonem...
            ciekawe skąd to się wzięło i kto wpadł na taki pomysł
            Temat do zamknięcia

Komentarz

• przemek88
              Rider
              • 2009
              • 613

może mi ktoś pomóc jak mam zamontować centralny zamek w klapie bagażnika w O1 kombi? Nie mam zielonego pojęcia jak tam zamontować siłownik. Czy może lepiej kupić oryginał?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

Pracuję...